Lateral epikondilit, genellikle halk arasında tenisçi dirseği olarak bilinen ve dirseğin dış kısmında ağrı ve yanma ile karakterize bir hastalıktır. Tendonlar, kası kemiğe bağlayan yapılardır. Parmak ve el bileğimizi hareket ettiren kasların üst kısmının bağlığı olduğu dirseğimizde tendonlarda meydan gelen mikro yırtıklar, incelme ve dejenerasyonla Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği) hastalığı oluşur.
Dirsekte meydana gelen bu dejeneratif değişikliklere bağlı olarak o bölgede belirli patofizyolojik cevaplar oluşur. Bunlar;
· Dirsekte ağrı ve yanma
· Dirsek hareketlerinde ağrı (Özellikle dirseği bükme de)
· Dirsekte dokunmaya karşı hassasiyet
· El bileğinin kullanımı sırasında oluşan ağrı
· Herhangi bir şeyi sıkma sırasında ağrı veya sıkamama
· Tendona yük bindirecek tüm hareketlerde ağrı
Lateral Epikondilit oluşma nedenlerini iki başlık altında toplaya biliriz. Bunlar;
Aşırı kullanım (OverUse): İsmini aldığı gibi tenisçilerin backand vuruşları sırasında dirseğe aşırı yük binmesi ve bunu tekrarlamasıyla oluşsa da. Ev hanımlarının aşırı temizlik düşkünlüğü, bez veya kavanoz sıkması, el işi ve örgü yapması hastalığın en büyük oluşma sebeplerindendir. Ayrıca ofis çalışanlarının aşırı mouse kullanması ve son dönmede akıllı telefon kullanımının artması Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği) hastalığının en büyük sebepleridir.
Travma: Dirseğe direkt temas veya düşme gibi durumlarda, tendon üzerinde dejenerasyona sebep olan şişme ve ödem ile sonuçlanabilir. Ani bir hareket ve zorlama ile de Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği) olabilir.
Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği) tedavisi bizim adımıza 3 kısımdan oluşur. Bunlar;
Fizik Tedavi Modaliteleri: Hastalığı en temel tedavi yöntemidir. Kasın güçlendirilmesi ve gerilmesi o bölgedeki ağrıyı azaltacağı gibi inflamasyonu azaltacak fizik tedavi yöntemleride hastalığın iyileşmesinde temel rol alır. Kliniğimizde Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği) için uygulanan fizik tedavi yöntemleri şunlardır;
Ø Manuel Terapi
Ø Manyetik Alan Tedavisi
Ø Lazer Tedavisi
Ø TimTam Terapi
Ø Akupunktur
Ø Kuru İğneleme
Ø PRP
Ø Proloterapi
Ø Kinezyoljik Bantlama
Ø Egzersiz Tedavisi (Germe ve güçlendirme)
Tedavi süresi ortalama 5 seanstır ve iyileşme kalıcı olarak gerçekleşir.
İlaç Tedavisi: Non-Steroid Anti-inflamatuar ilaçlar ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.
Aktivite Düzenlemesi Ve Ergonomik Düzenlemeler: Bu duruma sebep olan aktiviteler kısıtlanmalıdır. Bu aktiviteler yapılacaksa bile ergonomik değişiklikler yapılmalıdır. Bunun dışında aktivite sırasında brace (Dirseklik) kullanımıda önerilebilir.
Eğer sizde de yukarıda saydığımız semptomlar varsa en kısa zamanda doktorunuza yada kliniklerimize başvurmanızı öneririz.